BOKTIPS OM PÅSKMAT I MÖRKER

Eva visar kokboken "Mat I Mörker"

Inför jul och nyår bjöd SRF-Perspektiv på ”Mat i mörker” och tipsade om kokboken med samma namn. Den är skriven av synskadade i SRF Stockholms stad.

Nu i stilla veckan, lockar SFF med gott till påsk av Eva Hildursmark.

VI hoppas få Eva som gäst vid matcafé i mörker hösten 2024.

Det blir en skatt ur SRF:s poddarkiv,  Ni hittar Evas påskmat mot slutet av

Synpodden

Smaklig spis och skön lyssning! ¨

Önskar admin Mia

Påskmat med Eva Hildursmark

Här kommer recept till det som Eva lagade i programmet:

Påsksallad

1 dl pumpakärnor

1 tsk flingsalt

250 g gula körsbärstomater

1 väl mogen mango

4 avokado

0,5 rödlök

80 g babyspenat

100 g gula mangoldskott eller rucola

färsk basilika

250 g minimozzarella

Svartpeppar

Dressing

en halv liten schalottenlök eller en liten bit rödlök 

1 msk honung

0,5 dl balsamvinäger

1 dl rapsolja

0,5 dl olivolja

0,5 tsk salt, svartpeppar

Gör så här: 

  1. Börja med att rosta pumpafröna i en torr stekpanna tills det knäpper i fröna och doftar gott.
  2. Häll över dem på en tallrik, strö på flingsalt och låt svalna.
  3. Halvera körsbärstomaterna.
  4. Skala och skär mango och avokado i klyftor.
  5. Låt minimozzarellan rinna av.
  6. Tunnskiva rödlöken.
  7. Hacka basilikan.
  8. Gör dressingen genom att först blanda finhackad lök, honung och vinäger.
  9. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Lägg mango, avokado, minimozzarella, tomater, spenat, ruccola och basilika i en stor salladsskål.
  12. Precis innan salladen ska serveras stör du över pumpafrön och svartpeppar och ringlar över dressingen.

Hasselnötsmousse

1 burk, 250 g, rumstempererad mascarpone

1 dl rumstempererad Nutella

vispgrädde och hyvlad eller hackad mörk choklad till garnering

Gör så här:

  1. Vispa ihop mascarpone och Nutella och fördela i 4 skålar eller glas.
  2. Ställ dem i kylen ca en timme. Låt inte moussen stå för länge i kylen, då blir den för hård.
  3. Toppa med vispad grädde och choklad och sedan är det bara att mumsa!

Om du vill beställa kokboken Mat i mörker, mejla till Eva Hildursmark på:

eva.hildursmark@srfstockholm.se

Telefon: 08-452 22 00.

Boken finns på storstil, punktskrift och daisy.

Medlemmar i SRF Stockholms stad får ett ex gratis. Övriga SRF-medlemmar och privatpersoner betalar 200 kronor per ex. Institutioner betalar 300 kronor per ex.


Publicerat

i

av

Etiketter: