NPF-TEMA DEL 4

Här lär vi känna en annan SFF-medlem – Barsam Zakeri.

Han kämpar med dövblindhet och neuropsykiatri.

Genom kampsport kan han leva ut sin inre kraft……..

BARSAM TAR KAMPEN PÅ MATTAN

Barsam tränar Judo med dövblindtolk

HUR tränar man judo om man varken ser eller hör? Judofantasten Barsam Zakeri tycker det är viktigt att vara öppen om sina funktionsnedsättningar.

– Jag är inte blyg. Jag vill berätta om vem jag är. Då förstår folk bättre, säger han.

text & foto: Therese Selén

Barsam Zakeri rättar till den vita bomullsdräkten och bältet innan han kliver barfota ut på den tjocka, mjuka mattan. I andra änden av dojon; rummet där judo och andra kampsporter tränas, har gruppen samlats för uppvärmning. Barsam tränar två gånger i veckan, på IK södra judo, utanför Stockholm, i klassen Special needs judo. Här är alla välkomna, oavsett funktionsnedsättning.

– Det är mycket teknik, fysik och bra för balansen. Det är roligt, men var svårt i början. Man lär sig och utvecklas, men det tar tid, säger han.

Judo går ut på att besegra motståndaren genom teknik, snabbhet, smidighet och styrka. Sparkar och slag ingår inte, men det är en sport med mycket kroppskontakt och under träningarna kan Barsam varken ha glasögon eller hörapparat. I dag är tecken- och dövblindtolken Camilla Frisälv med och hon får en extra viktig roll när hon försöker förmedla vad tränarna säger och vad som sker i rummet.

– Det blir ju en väldig speciell situation. Jag försöker stå så nära att Barsam kan se mig, men samtidigt inte vara i vägen, säger hon och fortsätter:

– Egentligen kräver ju teckentolkning att man får information först och visar sedan, men här händer det ju grejer hela tiden.

Christian Johansson, som är synskadad och en av tränarna på plats, tar tag om Barsams midja och visar några grepp. Han låter sedan Barsam härma.

– Kanterna på mattan hjälper en att orientera sig i rummet. Och dräkterna har speciella sömmar, så man lär sig att känna var på motståndaren man tar tag, berättar Christian.

Barsam har en dövblindhet, men med hörapparaten och glasögonen hör och ser han lite grann.

– Jag ser precis som en luvtröja! Inget på sidorna, men lite rakt fram, förklarar han.

Han räknar också upp att han har adhd, ångestproblematik och svårt att koncentrera sig.

– Jag är öppen och inte blyg. Jag vill berätta om vem jag är. Man måste det. Då förstår folk bättre. När jag var yngre var det lite svårare, men nu går det bra, säger han.

Som styrelseledamot i Unga med synnedsättnings Stockholmsförening tycker han att det här med politik är viktigt.

– Det är viktigt att påverka hur vi ska leva i samhället. Det ska bli bättre i framtiden. Färdtjänsten är viktig att kämpa för. De har ofta inte kunskaper om synskador, säger Barsam.

När han inte tränar judo gillar han att umgås med vänner och familj. Han gillar också att agera framför kameran. På en egen youtube-kanal lägger han och vännerna upp egna filmklipp som handlar om allt från test av olika läsksorter, LSS-rättigheter, och tips om hur bra en boxningssäck kan vara för den som har adhd eller ångest.

På möten, läger, aktiviteter, träning eller liknande har Barsam oftast med en teckenspråkstolk. Men till vardags, och tillsammans med vännerna, behövs det inte.

– Vi har lärt känna varandra. De vet vem jag är. De har andra svårigheter och vi stöttar och hjälper varandra, säger Barsam.

Axel Berns är en av Barsams bästa vänner. De träffades på särgymnasiet och nu tränar de judo tillsammans.

– Jag, till exempel, har adhd. Jag kan vara Barsams ledsagare, han hjälper mig med något annat, säger Axel.

Tillbaka i dojon. Barsam pustar ut i pausen. Det är rätt tufft att träna utan att se eller höra bra. Men motivationen har han. Barsam berättar att han var med i en judotävling i Göteborg en gång och kom på första plats.

– Det var fantastiskt att jag lyckades. Jag hade kämpat hårt. Man måste ha tålamod, säger han.

Nu ser han fram emot tävlingarna i vår och i sommar. Och han siktar högt:

– Man måste ju vinna och ta hem guld! 

Bildtexter: Barsam Zakeri får kännbara instruktioner av judotränaren Christian Johansson.

Syntolkning: Barsam står på knä med händerna på en grön matta som sträcker sig över hela golvet. Christian står bredvid, på knä, och håller ett grepp kring Barsams midja. Några meter ifrån står en annan tränare och inspekterar. De bär alla helvita judodräkter, som består av löst sittande långbyxor samt en slags omlottskjorta. Tränarna bär svarta bälten. I bakgrunden syns andra judoutövare i vita dräkter. Tak och väggar har en träpanel.

Bildtext stora bilden:

Barsam tycker att judo är en sport som passar honom, trots att han inte hör eller ser sin motståndare.

Syntolkning: Barsam sitter barfota på den gröna mattan i skräddarställning. Han bär den vita judodräkten och under den skymtar en blå tröja. Barsam har tjockt svart hår i en kort frisyr och skägg. Han tittar snett upp och ler litegrann.

Tecken- och dövblindtolk Camilla Frisälv tecknar viktiga detaljer till Barsam under träningen.

Syntolkning: Barsam och hans motståndare står på knä och håller tag om varandra. Båda bär vita judodräkter. Bakom står Camilla, hon är helt svartklädd och håller fram två knutna nävar, gestikulerar och mimar.


Publicerat

i

av

Etiketter: