Bjuder på junigott från Eva Carlbrand

NATIONALDAGSMENY
Radio SRF:s blinda matinspiratör Eva Carlbrand tipsar om en festlig meny på nationaldagen.
6 juni-drink
ett glas
Enkel drink att skåla in nationaldagen med. Alkoholen kan bytas ut mot mineralvatten med citrussmak.
2 cl gin
4 cl outspädd flädersaft
cirka 1 dl mousserande vin
jordgubbe
Blanda gin och flädersaft i ett glas.
Späd med kylt mousserande vin och lägg i två jordgubbshalvor.
Knäckesnittar med lax och pepparrot
Kalasgoda snittar
4 portioner
Bör tillagas precis före serveringen för att inte bli mjuka.
100 g rökt lax
1 dl crème fraiche
2 – 3 tsk riven pepparrot
Örtsalt
2 msk strimlad gräslök
Nymalen svartpeppar
Rivet skal av en tvättad citron
Runt knäckebröd och dill
Gör så här
Strimla laxen.
Blanda nästan all lax med crème fraiche, pepparrot, örtsalt och gräslök.
Riv ner citronskalet och smaka av med svartpeppar.
Bryt knäckebrödet i mindre bitar (hit kan du förbereda).
Bred på blandningen och toppa med de återstående laxstrimlorna och några dillvippor.
Peppra.
Grillad rubbstek med örtsvängda primörer
600 g flankstek, rostbiff, ryggbiff eller rostasfilé.
Rubb: 1 tsk vardera av torkad oregano, salvia och rosmarin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
2 tsk mörkt muscovadosocker
1 tsk grovmalen svartpeppar
Primörer: 1 knippa vardera av sparris, späda morötter och rädisor
1/2 huvud färsk vitkål
2 tärningar grönsaksbuljong
50 g smör
1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk körvel
1 liten knippa dill
1 tvättad citron
Flingsalt
Gör så här
Blanda de torra ingredienserna till en rubb (torrmarinad).
Skåra köttet lätt och gnid in kryddblandningen ordentligt.
Låt ligga och dra en stund medan du förbereder grönsakerna.
Bryt av ändarna på sparrisen
Skrapa morötterna
Dela rädisorna i halvor
Skär vitkålen i bitar
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Lägg i buljongtärningarna.
Lägg i primörerna efter tillagningstid, morötterna först, sparrisen sist.
Häll av buljongen och lägg tillbaka grönsakerna i kastrullen.
Mixa smöret med de färska örterna och rivet citronskal.
Häll ner i kastrullen.
Pressa över lite citronsaft, sätt på locket.
Skaka runt på svag värme max en minut.
Grilla köttet så att det får färg runt om.
Höj gallret och låt ligga tills innertemperaturen är 60 grader.
Låt köttet vila en stund innan du skär upp det.
Skiva upp köttet, lägg upp på ett stort fat tillsammans med primörerna.
Strö över flingsalt.
Jordgubbsdessert med mörk choklad och citronmeliss
4 portioner
1 liter jordgubbar
100 g mörk choklad av finaste kvalitet (minst 70 %)
Cirka 1 dl citronmelissblad
Snoppa jordgubbarna och dela dem i halvor.
Kör chokladen i mixer eller hacka för hand.
Lägg jordgubbarna i en skål.
Strö över choklad och rikligt med citronmelissblad.
Blanda försiktigt.
Källa: Hämtat från Göteborgs-Posten den 29 maj 2008.
Uppdaterat: 2021-06-03