VALBORGSMÄSSOAFTON — LEDARHUNDENS DAG

Viktoria med sin ledarhund Poppe, som är en ljus labrador, i gatumiljö. Viktoria riktar blicken mot Poppe med ett leende

Idag, på valborgsmässoafton, är det internationella Ledarhundsdagen. Det är positivt att Diskrimineringsombudsmannen sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka faktiskt driver fall om diskriminering mot ledarhundsförare och det är något vi tycker är värt att uppmärksamma.

Rubrik: Ledarhundens dag den 30 april

Ingress: Den sista onsdagen i april infaller varje år Ledarhundens dag. En ledarhund kan göra stor skillnad för den som är blind eller har en svår synnedsättning. Tyvärr diskrimineras fortfarande många ledarhundsförare och nekas inträde till allt från caféer till vårdinrättningar.

Brödtext:

– Kunskapen är fortfarande alltför låg om att en ledarhund inte är ett vanligt husdjur, utan ett hjälpmedel för synskadade. I regel ska därför en ledarhund kunna komma in på alla ställen ledarhundsföraren vill besöka, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.

Viktoria Karlsson är blind sedan 5-årsåldern och har stor hjälp i vardagen av sin ledarhund Poppe, en ljus jaktlabrador. Hon upplever en mycket större frihet än innan han kom till henne år 2019. Bland annat kan hon röra sig längre sträckor och i högre takt än innan, när hon mestadels gick med vit käpp.

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan min ledarhund nu, det är en enorm skillnad, säger Viktoria Karlsson.

Men som de flesta ledarhundsförare har hon flera gånger råkat ut för diskriminering. När hon och Poppe blev bortkörda från en restaurang i ett köpcenter för ett par år sedan valde hon att anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Det var diskriminering, slog DO fast, och förutom en ursäkt från restaurangen fick Viktoria 20 000 kronor i diskrimineringsersättning.

– Det betydde mycket att DO valde att ta det på allvar, för ofta känner man sig som ledarhundsförare väldigt maktlös i sådana situationer och är liksom utlämnad till andras godtycke. Men det var en lång process som jag, och många andra med ledarhund, inte orkar tröska sig igenom varje gång man utsätts för diskriminering, säger hon.

Att DO tar upp fall om diskriminering mot ledarhundsförare som nekas inträde till exempelvis offentliga lokaler är relativt nytt. Synskadades Riksförbund hoppas att det ökar kunskapen i samhället om ledarhundsförares rättigheter.

– Men vi anser också att det behövs bättre lagstiftning som skydd för ledarhundsförare. Ett förtydligande i diskrimineringslagen om just ledarhundar skulle till exempel vara en bra väg framåt, säger Niklas Mattsson.

Fakta: Personer med ledarhund utestängs

en masteruppsats som kom förra året presenterades för första gången siffror på hur diskrimineringen mot ledarhundsekipage tar sig uttryck. Bland annat framgår att hälften av alla ledarhundsförare har utestängts från olika lokaler där de ska ha rätt att komma in.

Dessutom har en fjärdedel av alla ledarhundsförare utsatts för hat, hot eller våld. Det kan till exempel handla om att någon kastar sten, snöboll, vattenballonger eller smällare mot ledarhundsekipaget. Eller så hotar de med att sparka, eller sparkar, hunden.

Slut på pressmeddelande.

Alla våra pressmeddelanden kan ni läsa i Cisions nyhetsrum (länk till Cision) eller via pressfliken på hemsidan (länk till fliken).

kuriosa — ”D minor Dogwalk”

Från gömmorna har SRF letat fram en kamplåt ”Ledarhunden och Jag”.

2003 hade SRF ett kulturprojekt med musik, skrivande och konst. CD-skivan ”Kultur utan Syn” var en del i detta.

Eva Hildursmark och blinda musiker skrev låten tillsammans.

Vi får följa förare och hund på en guidad promenad i toner — hundens pingla, cykelklockor och hinder klingar med i tonarten.

Det skildrar tänkande i toner hos barndomsblinda och rör vid den tunna skiljelinjen mellan blindhet och autism………..

Trevlig lyssning och skön promenad i toner………….


Publicerat

i

av

Etiketter: